Dit biedt Shopware 5 voor jouw webshop

Het Duitse moederbedrijf voorziet Shopware voortdurend van nieuwe functies en verbeteringen. Er zijn dan ook meerdere versies op de markt. Een daarvan is Shopware 5. Deze is voor het eerst gelanceerd in 2015. Sindsdien is er een- of tweemaal per jaar een nieuwe versie verschenen. Hieronder lees je alles over de opties en functies van Shopware 5.

Van Shopware 5.1 tot en met Shopware 5.6

Sinds de lancering van Shopware 5 zijn er meerdere keren verbeterde versies uitgebracht, de meest recente versie is 5.6. In iedere versie heeft zijn nieuwe opties en vernieuwingen geïntroduceerd. Zo is Shopware sinds versie 5.2 volledig open-source. Dat betekent dat de code openbaar is. Ontwikkelaars kunnen die naar eigen wens aanpassen, zodat deze steeds beter voldoet aan de behoefte van gebruikers. De verbeteringen die Shopware doorvoert, komen dan ook vaak tot stand door de feedback van gebruikers. Om het overzichtelijk te houden, gaan we hier in op de meest recente versie van de e-commerce software: Shopware 5.6.

De verbeterde functies van Shopware 5

Shopware 5.6 is op de markt sinds juli 2019. Deze versie heeft allerlei nieuwe en verbeterde functies. We zetten ze overzichtelijk op een rijtje.

  • Je bepaalt vanaf nu zelf of een Shopping World alleen op de startpagina of ook op andere pagina’s komt te staan. Een Shopping World staat dus niet meer standaard op alle opeenvolgende pagina’s. Wat het voordeel daarvan is? Er staat minder dubbele content op je website, waardoor je hoger scoort in Google.
  • Een andere verbetering is dat je het automatisch herladen van Shopping Worlds kunt uitschakelen. Dat geeft de bezoeker een snellere webshop. Die kortere laadtijd levert uiteindelijk meer tevreden klanten op.
  • Klanten kunnen vanaf nu de inhoud van hun winkelwagentje opslaan. Ook als een klant in de tussentijd is uitgelogd of de browser heeft gesloten, blijven de producten staan. Ze komen weer tevoorschijn zodra de gebruiker opnieuw inlogt. Maar let op: deze instelling staat standaard uit. Je activeert deze via de basisinstellingen van Shopware.
  • Het e-mailbeheer is verbeterd. Met de nieuwe module zie je heel overzichtelijk welke e-mails je vanuit de webshop hebt verzonden. Ook kun je makkelijk mails opnieuw verzenden, bijvoorbeeld als een klant deze niet heeft ontvangen. Je hebt alles op dezelfde plek, van e-mails met documenten tot updates van een bestelstatus. Deze optie activeer je ook handmatig.
  • Het is mogelijk om producten binnen een categorie te sorteren. Door middel van drag & drop plaats je de producten makkelijk op de gewenste plek op de pagina. Hoeft een bepaald artikel niet meer bovenaan te staan? Dan klik je gewoon op het rode kruis. Vanaf dat moment geldt de standaard sortering weer.
  • Met de nieuwe module in de administratie kun je verschillende contenttypes onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan een blogpost, winkelpagina, receptenpagina of veelgestelde vragen. Vanuit een apart backend-menu pas je de inhoud aan. Ook geef je in dat menu aan of en waar bepaalde content in je webshop komt te staan.

Updates aan de technische kant

Shopware 5 voldoet aan de nieuwste technologische normen. Dat betekent dat Shopware oude technologieën niet meer ondersteunt. Zo heb je minimaal versie 5.7 van MySQL nodig, net als versie 7.3 van PHP en versie 7 van ElasticSearch. Laat je ontwikkelpartner dus van tevoren controleren met welke versies je nu werkt. Dan kan hij of zij updates uitvoeren waar nodig, zodat je Shopware 5.6 daadwerkelijk kunt gebruiken.

Hoe lang gaat Shopware 5 nog mee?

Tegelijk met de nieuwste versie van Shopware 5 is ook Shopware 6 aangekondigd. Maar geen paniek, want Shopware ondersteunt de eerstgenoemde nog 5 jaar. Dat betekent dat je tot en met 2024 nieuwe functies, bugfixes en beveiligingsupdates ontvangt. Daarnaast blijft versie 5 tijdens deze jaren gewoon voldoen aan alle wettelijke voorschriften en technische updates. Na die tijd is het wel noodzakelijk om over te stappen naar een nieuwere versie. Gelukkig biedt Shopware daar hulpmiddelen voor, zoals een migratieassistent en manieren om alle gegevens te synchroniseren.

Kiener is graag jouw ontwikkelpartner

Heb je hulp nodig bij het overstappen van een oudere versie naar Shopware 5.6? Of twijfel je of je beter voor versie 5 of 6 kunt gaan? Kiener helpt je graag. Als ontwikkelpartner zorgen we niet alleen voor de bouw of overschakeling van je webshop, maar voorzien we je ook van advies. Een afspraak is zo gemaakt.